Heb je een grote pan pasta gemaakt, maar at de helft van je gezin niet thuis? Of werd je spontaan mee uit eten genomen terwijl je alles al klaar had staan? Het meeste eten kun je prima bewaren, maar het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Hoe je voedsel kunt bewaren en hoe lang dit kan, lees je in dit artikel.
Eten in de koelkast bewaren
Eten in de koelkast bewaren kan prima, maar het is wel belangrijk dat je rekening houdt met een aantal belangrijke punten. Eten laat je altijd eerst volledig buiten de koelkast afkoelen, maar niet langer dan 2 uur. Is het afgekoeld? Dan doe je dit in een luchtdichte bak of een geschikte zakjes, en je plaatst dit vervolgens op de onderste plank van de koelkast. Hier is het namelijk het koudst. Waarom je het eerst af moet laten koelen? Omdat warm eten in de koelkast ervoor zorgt dat andere producten ook verwarmd worden. Daarnaast moet je koelkast dan ook harder werken, wat weer zorgt voor hogere kosten.
Dit eten kun je vervolgens 2 dagen in de koelkast bewaren, daarna moet het weg. Heb je dus op woensdag gekookt? Dan kan dit tot en met vrijdag nog opgegeten worden en daarna moet het weg. Doe je dit niet, dan is de kans op schadelijke bacteriën op het gerecht en in je koelkast erg groot.
Voedsel in de vriezer bewaren
Heb je eten over, maar weet je nu al dat dit niet binnen 2 dagen opgegeten wordt? Dan is het verstandiger om dit in de vriezer te bewaren. Bij een temperatuur van -18 graden kun je bereid voedsel namelijk 3 maanden bewaren. Ook hierbij is het belangrijk dat je het eten eerst volledig af laat koelen, en dat je de porties in een bakje of zakje doet die geschikt is voor de vriezer.
Onbereid voedsel is overigens nog langer te bewaren. Denk aan vlees of vis, maar ook verschillende soorten fruit en groenten en zelfs brood. Onderstaand een overzicht van de bewaartermijnen:
- Gevogelte – 3 maanden
- Rundvlees – 9 maanden
- Lamsvlees – 3 maanden
- Varkensvlees – 2 maanden
- Vis – 3 tot 6 maanden
- Fruit – 8 tot 12 maanden
- Groenten – 12 maanden
- Brood – 1 maand
Eten uit de koelkast of vriezer opeten
Heb je kliekjes in de koelkast of vriezer gezet om te bewaren, en wil je dit nu opeten? Dan is het verstandig om er rekening mee te houden dat eten uit de koelkast binnen 2 uur gegeten moet worden, en uit de vriezer binnen 24 uur. Voedsel uit de vriezer laat je bovendien het beste in de koelkast ontdooien en eten uit de koelkast afgedekt op het aanrecht. Zo is de kans op bacteriën namelijk het kleinst.
Ook is het niet aan te raden je kliekjes weer als kliekjes weg te zetten. Door eten opnieuw te verwarmen ontstaat er bacterievorming, en dat is niet de bedoeling.
Comments are closed.