Voldoende juiste voeding kan ervoor zorgen dat je beter slaapt. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam hormonen aanmaakt waar je ‘s avonds moe van wordt. Daardoor kun je makkelijker inslapen en slaap je ook langer. In dit artikel vertellen we welk voedsel kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Amandelen

Helaas heeft niet iedereen genoeg aan een comfortabel dekbed om lekker te slapen. Een voedingsmiddel dat kan helpen bij een goede nachtrust is de amandel. Amandelen bevatten tryptofaan.

Tryptofaan is een aminozuur dat ervoor zorgt dat je lichaam serotonine aanmaakt. Serotonine zorgt er weer voor dat je lichaam melatonine aanmaakt en dat is een hormoon waar je slaperig van wordt. Andere voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten zijn onder andere kip, eieren, bonen, pinda’s en kaas.

Bananen

Bananen bevatten net als amandelen tryptofaan. Daarnaast zit er ook serotonine in het gele fruit. Ze bevatten ook magnesium en dat heeft een rustgevende werking op je zenuwstelsel. Net als serotonine draagt magnesium bij aan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Aardappels

Aardappels bevatten calcium. Calcium zorgt ervoor dat je lichaam tryptofaan opneemt, het eerder genoemde aminozuur dat helpt om de slaaphormonen serotonine en melatonine aan te maken. Gebakken aardappels of aardappelpuree kunnen daarnaast zuren in je lichaam afbreken die de opname en effecten van tryptofaan tegengaan. Een kleine portie een aantal  uren voordat je naar bed gaat, kan er dus voor zorgen dat je beter slaapt.

Honing

In honing zit glucose. Glucose zorgt ervoor dat je hersenen geen orexine meer aanmaken. Orexine een neurotransmitter die je alert houdt. De glucose zorgt er dus voor dat je moe wordt.

Waak er wel voor dat je voor het slapen gaan niet teveel honing neemt. Honing bevat namelijk suiker en dat houdt je juist wakker. Doe bijvoorbeeld een klein schepje honing in je thee. Thee heeft namelijk ook een kalmerend effect op je lichaam, waardoor je beter slaapt. Een perfecte combinatie dus!

Quinoa

Quinoa zijn langzame koolhydraten die het hormoon insuline aanmaken. Insuline helpt je hersenen met de opname van tryptofaan. Quinoa is ook rijk aan magnesium. Andere langzame koolhydraten die je kunnen helpen om beter te slapen zijn bruine rijst en meergranen pasta.

Eten voor het slapen gaan

Niet alleen het soort voedsel, maar ook het moment waarop je het voedsel neemt is van belang voor een goede nachtrust. Je spijsvertering werkt ‘s avonds minder goed dan ‘s ochtends en overdag. Hierdoor kan je spijsvertering eten ‘s avonds moeilijker verteren.

Het is daarom verstandig om minimaal een drietal uren voor het slapen gaan geen zware maaltijd meer te nemen. Zo krijg je ‘s nachts geen last van je maag en kan je goed slapen. Wist je trouwens dat wat je eet niet alleen invloed heeft op de kwaliteit van je slaap, maar ook op wat je droomt? Vooral kaas en pittig eten staan hier bekend om! Met dit voedsel ben je dus voor je het weet in dromenland. Welterusten!

Comments are closed.