Inductiekookplaten zijn tegenwoordig steeds vaker terug te vinden in (moderne) keukens over de hele wereld. Ze bieden een snelle en nauwkeurige manier van koken, maar het is essentieel om ze goed te onderhouden, om hun optimale prestaties te behouden. We delen graag een aantal belangrijke tips in dit artikel, zodat jij jouw inductiekookplaat in topconditie kunt houden en hij dus jarenlang meegaat. Wel zo fijn, want het is best even een investering natuurlijk.

Wat is koken op inductie?

Wanneer je een inductiekookplaat inschakelt en een kookzone selecteert, stroomt er elektrische stroom door een koperen spoel onder het glazen oppervlak van de kookplaat. Deze spoel wordt ook wel de inductiespoel genoemd. De elektrische stroom die door de inductiespoel loopt, creëert een magnetisch veld rondom de spoel. Dit magnetische veld is onzichtbaar maar essentieel voor het inductiekoken. Wanneer je een inductiegeschikte pan op de kookzone plaatst, reageert de metalen bodem van de pan met het magnetische veld dat door de inductiespoel wordt gegenereerd. Dit gebeurt omdat de meeste inductiegeschikte pannen gemaakt zijn van ferromagnetische materialen zoals ijzer of bepaalde soorten roestvrij staal.

Door de reactie tussen het magnetische veld en de bodem van de pan ontstaat er een elektrische stroom in de pan, ook wel een inductiestroom genoemd. Deze stroom wordt opgewekt door de magnetische wisselwerking tussen de inductiespoel en de pan en circuleert alleen in de bodem van de pan. De inductiestroom die in de pan circuleert, genereert warmte door de weerstand van het metaal. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan de rest van de pan en aan de ingrediënten die je aan het koken bent. Het vermogen van inductiekookplaten om snel op te warmen en af te koelen biedt ook de mogelijkheid van nauwkeurige temperatuurregeling. Door de stroomsterkte in de inductiespoel aan te passen, kan de warmteproductie in de pan worden geregeld. Dit stelt je in staat om de temperatuur snel te verhogen of te verlagen, net zoals bij gas- of elektrisch koken.

Na gebruik goed schoonmaken

Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden als het aankomt op het onderhouden van een inductiekookplaat is, dat je hem na gebruik goed moet schoonmaken. Laat de kookplaat altijd eerst goed afkoelen. Gebruik een zachte doek en eventueel een speciale inductiekookplaatreiniger, om voedselresten en vlekken voorzichtig te verwijderen. Vermijd schuursponzen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.

Naast regelmatige reiniging is het ook belangrijk om periodiek onderhoud uit te voeren aan je inductiekookplaat. Volg de instructies van de fabrikant voor eventuele specifieke onderhoudsprocedures. Controleer regelmatig de aansluitingen en bedrading om ervoor te zorgen dat alles goed functioneert. Als je problemen opmerkt, neem dan contact op met een gekwalificeerde professional om reparaties uit te voeren.

Bescherm tegen krassen

Hoewel inductiekookplaten over het algemeen duurzaam zijn, is het belangrijk om krassen te voorkomen. Plaats geen ruwe of zware voorwerpen op het oppervlak van de kookplaat en vermijd het heen en weer slepen van pannen over de kookplaat. Gebruik altijd pannen met een vlakke bodem om krassen te voorkomen en gebruik indien nodig een speciale inductie beschermer.

Gebruik geschikte pannen

Zorg ervoor dat je geschikte pannen gebruikt op je inductiekookplaat. Pannen moeten een magnetische bodem hebben om goed te kunnen werken op een inductiekookplaat. Controleer de markeringen op de pan, of gebruik een magneet om te testen of de pan geschikt is voor inductie. Om dit goed te checken plaats je een magneet op de bodem. Blijft deze zitten, dan is je pan geschikt voor inductie. Is dit niet het geval dan moet je op zoek naar andere pannen.  

Comments are closed.