Het hebben van een weekmenu heeft een aantal voordelen. Zo hoef je, om te beginnen, niet elke dag naar de winkel en elke dag te verzinnen wat je nou weer op tafel gaat zetten. Daarnaast bespaart het je ook nog wat geld, omdat je alle boodschappen ineens haalt. Ook houd je op deze manier meer tijd over, want je hoeft niet uit je werk nog naar de winkel toe.
Toch kan het ook lastig zijn om in één keer voor een hele week een menu samen te stellen. In plaats van dat je telkens voor één dag bedenkt wat jullie gaan eten, moet je dat nu ineens voor de hele week doen. Ook moet je rekening houden met het drinken, de hoeveelheid brood, beleg en spullen om mee naar school te nemen. Met de tips in dit artikel gaat het je zeker lukken, en kun jij ook gaan leven met een weekmenu.
Structuur in het plannen
Wanneer je aan de slag gaat met een weekmenu, doe je er goed aan dit telkens op hetzelfde moment te doen. Dit zorgt ervoor dat het een gewoonte wordt. Je doet er goed aan een moment uit te kiezen waarop de rest van het gezin ook thuis is, of wanneer jij inzage hebt in hun agenda. Zo zie je direct wie er op welke dag wel of niet mee-eet. Ook kun je zo de sportdagen zien, of wanneer iemand een verjaardag of afspraak heeft. Het beste moment om te plannen, is op zondagavond. Je kunt dan direct voor de nieuwe week alles inplannen, waardoor je de week een stuk rustiger begint.
Controleer de kastjes voor het weekmenu
Voordat je een weekmenu gaat maken, is het goed de koelkast, vriezer en de keukenkastjes na te kijken. Zo zie je direct wat je nog hebt staan, en wat er nieuw gekocht moet worden. Daarnaast kan het je ook helpen bij het bedenken van de gerechten. Heb je nog genoeg vlees in de vriezer liggen, of juist spullen voor een pastagerecht? Bedenk hier dan een gerecht bij. Je gebruikt de spullen die je thuis nog hebt, en vult de rest aan met nieuwe producten.
Kijk ook goed naar spullen die je wekelijks nodig hebt, naast het eten en het drinken. Toiletpapier, afwasmiddel, vaatwastabletten, wasmiddel, shampoo, deodorant, tandpasta en noem het allemaal maar op.
Genoeg spullen voor school
Heb je schoolgaande kinderen? Dan is het uiteraard heel belangrijk dat zij genoeg eten en drinken mee kunnen nemen naar school. Houd hier dan ook zeker rekening mee bij het maken van het menu, om te voorkomen dat ze halverwege de week alleen nog maar een pakje crackers mee kunnen nemen. Zorg dus niet alleen voor voldoende brood en beleg, maar ook verschillende soorten fruit, koeken, crackers en drinken.
Recepten voor het weekmenu
Het bedenken van de recepten voor je weekmenu kan lastig zijn. Je wil zo gevarieerd mogelijk eten, voldoende groenten binnenkrijgen, maar niet telkens hetzelfde op tafel zetten. Een goed idee is het, om de folders van de winkels door te nemen. Door naar de aanbiedingen te kijken kom je vaak op recepten, die kun je vervolgens meteen op je weekmenu zetten.
Ook kun je bepaalde dagen omdopen tot een themadag. Op vrijdag bijvoorbeeld frietjes, en op woensdag aardappels, groente en een lekkere gehaktbal. Op zondag kliekjesdag of soep, want dat is lekker makkelijk, en op maandag een vegetarische maaltijd.
Comments are closed.