Schoonmaken is lang niet bij iedereen favoriet, maar het moet wel gebeuren. Een tafel afnemen of de kast afstoffen is zo gedaan, en ook het bijhouden van het toilet hoeft vaak niet veel tijd te kosten. Een schoonmaakklus die echter vaak uitgesteld wordt, is het schoonmaken van de oven. Vaak is dit een tijdrovende klus omdat etensresten aankoeken, waardoor je langer bezig bent. Zou je de oven echter regelmatig schoonmaken, dan is het beter bij te houden en ben je dus ook minder lang bezig. In dit artikel geven wij je tips voor het goed schoonmaken van de oven.

Zorg ervoor dat alles kruimelvrij is

Voordat je kunt beginnen met schoonmaken is het belangrijk dat de oven kruimelvrij is. Dit kan gedaan worden met een doek of keukenpapier, maar nog handiger is het, om dit met de kruimeldief of stofzuiger te doen. Gebruik voor de hoeken een borstel zodat je het naar het midden toe kan vegen. Denk er ook aan de randen bij de deur mee te nemen, want ook hier liggen vaak de nodige kruimels verstopt.

Schoonmaken met verschillende schoonmaakproducten

Het schoonmaken van de oven kan gedaan worden met verschillende schoonmaakproducten. Wat bij de één wel werkt, werkt bij de ander minder goed. Het is dan ook vooral uitproberen wat bij jou het beste werkt en wat jij het prettigst vindt.

Soda gebruiken voor de oven

Heb je baking soda in huis? Dan kan dit heel goed gebruikt worden voor het schoonmaken van de oven. Neem een doek en maak deze vochtig, en doe hier vervolgens een beetje soda op. Hiermee neem je vervolgens de binnenkant van de oven af. Zorg ervoor dat alles bedekt is en laat het een paar minuten intrekken, daarna neem je alles af met een schone vochtige doek. Heb je plekken waar aangekoekte etensresten zitten die je niet direct weg krijgt? Dan is het ook een idee om wat baking soda een nacht in te laten trekken op de betreffende plek. De volgende ochtend kun je dit dan, als het goed is, goed schoonmaken.

Last van veel aangekoekte resten?

Heb je last van veel aangekoekte resten, en lukt het je niet dit met de soda weg te krijgen? Dan is het gebruik van schoonmaakazijn aan te raden. Verwarm hiervoor je oven voor op 200 graden. Pak een bakje of schaal die geschikt is voor de oven, en vul deze met heet water en een scheut schoonmaakazijn. Deze plaats je vervolgens in de oven. Doe de ovendeur dicht en zet de oven uit, en laat het bakje een nacht in de oven staan. De volgende dag kun je alles zonder moeite wegpoetsen met een vochtige doek of een stuk keukenpapier.

Heb je geen azijn in huis, dan kan dit ook gedaan worden met een schaaltje ammoniak. Houd er hierbij echter wel rekening mee dat je gedurende de nacht een raam open zet, want de geur van ammoniak dringt door tot je hele huis en stinkt ontzettend.

En wil je geen hele nacht wachten voordat je de oven schoon kunt maken? Zet de oven dan op 200 graden en plaats hierin een ovenbestendige bak of schaal met wat partjes citroen. De citroen hoeft maar 10 minuten in de oven te staan, en doordat het sap van de citroen verdampt door de warmte, zul je hem daarna makkelijk af kunnen nemen met een vochtige doek.

Comments are closed.