Zie jij vaak aanbieding in de supermarkt liggen, maar neem je dit dan niet mee naar huis omdat je de groenten of fruit niet op tijd op gaat krijgen? Dat is zonde, want vrijwel alle soorten kunnen gewoon ingevroren worden. In dit artikel vertellen wij je hoe je groenten en fruit moet invriezen zodat jij er langer van kunt genieten.
Welke groenten kun je invriezen?
Bijna alle soorten groenten kun je invriezen, alleen is het wel afhankelijk van hoe je ze invriest en vervolgens weer ontdooid. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je ze na het ontdooien het beste kunt gebruiken in een pasta, ovenschotel of in de soep, en niet in combinatie met aardappels en een stuk vlees. De beste soorten om in te vriezen zijn:
- Bloemkool
- Boerenkool
- Broccoli
- Erwten
- Maïs
- Paprika
- Pompoen
- Selderij
- Snijbiet
- Sperziebonen
- Spinazie
- Uien
- Wortelen
Heb je groenten met een hoog vochtgehalte zoals radijs, sla, champignons en komkommer? Dan kun je deze beter niet invriezen. Doe je dat wel, dan zullen die bij het ontdooien heel papperig worden waardoor het niet meer te gebruiken is.
Het blancheren van de groenten
Je kunt de groenten direct in een diepvriesbakje of -zakjes stoppen en invriezen, maar beter is het om deze te blancheren. Op deze manier behouden ze namelijk hun versheid en stevigheid het beste. Ga je ze blancheren, dan is het goed de groenten eerst voor te bereiden zoals je dat normaal ook zou doen. stengels en wortels snijd je in stukjes, en laat ze vervolgens drie minuten blancheren. Daarna doe je ze direct in een ijsbad om het kookproces te stoppen. Vervolgens dep je ze droog, doe je ze in bakjes of zakjes en plaats je ze in de vriezer.
Hoe kun je fruit invriezen?
Fruit is misschien niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om het invriezen van producten, maar dit kan zeker wel. Het is hierbij wel belangrijk dat het vers en rijp fruit is. het beste kun je het fruit dan ook invriezen direct na aankoop. Ga je het fruit invriezen voor het maken van smoothies? Dan is het verstandig het fruit alvast schoon te maken. op het moment dat je het dan uit de vriezer haalt, kan het direct de blender in. en wil je graag smoothies van meerdere soorten fruit? Dan kun je deze prima in een zakje of bakje samen in de vriezer doen.
In principe kan al het fruit ingevroren worden. Wel is het bij sinaasappels, mandarijnen, granaatappels en passievrucht zo, dat deze niet ideaal zijn om in te vriezen vanwege het vochtgehalte.
Comments are closed.