In de keuken breng je veel tijd door. Niet alleen om het ontbijt, de lunch en het avondeten klaar te maken, maar bijvoorbeeld ook de schooltassen. Daarnaast kan het goed zijn dat jullie een open keuken hebben, of een grote keuken waardoor je er hele dag in doorbrengt. Alles werkt fijner met de juiste indeling, en dat is in het geval van de keuken ook zeker waar!

Waar plaats je de gootsteen?

In de keuken doe je vaak verschillende handelingen in een korte tijd. Een pan afwassen, groenten snijden, brood klaarmaken, eten koken en ga zo maar door. Wil je je nieuwe keuken ontwerpen, dan is het goed rekening te houden met de plaatsing van de gootsteen. Je doet er goed aan deze nooit op de hoek te plaatsen. Door aan beide kanten ruimte over te houden, kun je hier de afwas neerzetten maar zorg je er ook voor dat water niet direct op de vloer terechtkomt.  Daarnaast zijn er veel mensen die graag een uitzicht hebben terwijl ze de afwas aan het doen zijn. In dat geval kun je er het beste voor zorgen de gootsteen bij het keukenraam te plaatsen.

Een kookplaat of fornuis in je keuken plaatsen

Bij het ontwerpen van de ideale keuken kiezen vrijwel de meeste mensen voor een kookplaat. Niet alleen omdat deze in het keukenblad geplaatst wordt waardoor het netter staat, maar ook omdat dit meer zorgt voor een geheel. Wil je ook graag een kookplaat, zorg er dan voor dat ook deze aan allebei de kanten nog aanrecht heeft. Dit vergemakkelijkt het koken omdat je aan weerszijden ruimte hebt voor de ingrediënten. Ga je voor een los fornuis, of is dat de enige mogelijkheid omdat je bijvoorbeeld een huurwoning hebt? Dan staat deze vaak in een hoek. Je hebt dan dus maar aan één kant ruimte voor je overige spullen.

Een keukeneiland plaatsen

Wil je ook graag een keukeneiland in je keuken plaatsen? dat is niet zo gek. Eilanden zijn ontzettend populair, zorgen voor meer gezelligheid en ruimte in de keuken en als je het goed aanpakt zorgt het ook voor extra zitplekken. Houd er rekening mee dat er minimaal 105 centimeter zit tussen het vaste aanrecht en het keukeneiland. Op die manier kan er ook prima iemand achter je langs lopen en kun je zonder problemen de keukenkasten open trekken.

Vaatwasser en afvalsysteem in de keuken

Een vaatwasser is in veel keukens te vinden, maar tegenwoordig zijn er ook steeds vaker ingebouwde afvalsystemen in de keukenkastjes te vinden. ben jij dit ook van plan? Dan is het een goed idee het afvalsysteem in het kastje onder de spoelbak te plaatsen. plaats je vervolgens de vaatwasser hiernaast en zorg je ervoor dat de deuren van de keukenkastjes in de juiste richting opengaan, dan kun je de vaatwasser veel effectiever opruimen. Je schept dan eerst de etensresten in het afvalsysteem, en zet het daarna in één handeling in de vaatwasser.

Wat je overigens het beste kunt voorkomen, is de vaatwasser naast een muur plaatsen. binnen een korte tijd zullen er allemaal spetters op je muur te vinden zijn, en dat is zonde.

Waar plaats je de koelkast?

Als laatste natuurlijk de koelkast. Een belangrijk onderdeel van de keuken, en deze moet dan ook goed bereikbaar zijn. niet alleen voor de persoon die in de keuken bezig is, maar ook voor mensen die vanuit de woonkamer komen en even wat te drinken willen pakken. Zorg er hierom dus ook voor dat je de koelkast niet achterin de keuken in een hoek plaatst, maar juist vooraan de keuken. Op deze manier kan iemand vanuit de woonkamer iets pakken zonder degene die in de keuken staat lastig te vallen.

Comments are closed.